Epilepsifall norrbottenspets

Jag har samlat ihop en lista med hundar som fått epilepsi eller anfall som liknas vid epilepsi. Alla är inte konstaterade av veterinär eller medicinerade men listan är trovärdig. På listan tas upp svenska fall eller fall som är intressanta för de svenska fallen på annat sätt. Listan är på inget sätt komplett och försöker inte gör något sådant intryck, det är fullt möjligt och troligt att det finns en del ytterligare fall men troligen täcker dessa i någorlunda stor grad de fall som är kända i rasen, det är iallafall inte en marginell lista. Oavsett hur lång en sån när lista blir så kommer det alltid att finnas fall som inte är kända eller med på listan men genom att hjälpas åt så blir den så komplett som det går att få den. Aveln kommer ändå alltid att vara förbundet med risker av olika slag, hur väl man än känner till sjukdomsläget.

Det finns flera orsaker till att jag väljer att samla ihop en sådan här lista och göra den offentligt. Den första orsaken är rent personlig, när jag som tikägare hör av mig till Finland för att para med finska hanhundar så nekas jag ofta med hänvisning till att de svenska epilepsifallen hålls hemliga. Det är alltså för mig personligen, men också för andra tikägare, ett reellt avelshinder. Eftersom rasen mår bra av att vi samarbetar över gränserna så är det här ett sätt för mig personligen att vara med och försöka förbättra möjligheterna för svenska tikägare att para med fina och bra jakthundar i Finland. Det är oerhört tröttsamt att gång på gång mötas av argumentet att man inte får komma och para för att Sverige hemlighåller sina epilepsifall och att därmed är alla hundar misstänkta som sjuka.

En annan orsak är att som uppfödare måste man försöka avla så att man inte får sjuka avkommor. Det är en etisk grundregel i hundaveln. Eftersom det idag inte finns någon insyn för uppfödarna, hanhundsägare eller valpköpare i var man kan förvänta förhöjd eller låg risk för epilepsi och att verktyget som kommit att kallas EP-tal inte är tillgängligt för alla uppfödare utan bara för dem med insyn i epilepsifallen så blir det en skevhet i aveln. Det ska inte vara så att ett fåtal personer ska ha insyn och kan dra fördel av att kunna planera sin avel gällande sjukdomar som inte är tillgängligt för alla. Det är dock viktigt att veta hur själva ep-talet fungerar. Det är INTE ett risktal utan det är en nedärvningsmodell för hur sjukdomen ärvs. Risk beräknar man på ett annat sätt. Ett ep-tal kan vara över 2,00 men en risk kan aldrig vara större än 1,00. Med det sagt så är ep-talet ett mycket bra sätt att ändå identifiera hundar där man kan förutse fall av epilepsi. Från finsk spets vet man att riske för epilepsi är kraftigt höjd för hundar som har ett ep-tal över 1,7.

Det är absolut inte för att skapa en konflikt med den svenska rasklubben som jag gör detta. Det här är min egen lista, rasklubben har sin lista och den får de göra hur de vill med även i fortsättningen. Sjukdomen i sig är inte något som är hemligt utan det har i många år öppet talats om en del hundar som sjuka både bland uppfödare och ägare, det är bara ingen som gjort en lista och publicerat den.

Avel handlar om mer än epilepsi som hur man än vänder och vrider på det är en sällsynt om än allvarlig åkomma. Som uppfödare är man tvungen att väga in allt från jakt via mentalitet till exteriör, fertilitet och sjukdomar. Epilepsi är bara en liten del och den är om man använder sig av ep-talet en faktor som inte skulle behöva läggas särskilt mycket energi på. Listan kommer att ökas på när jag får information om fall som inte tas upp.

Nytt för Finland är nu att Viti SF07750/90 officiellt kan ses på som nedärvare av epilepsi och att hans ep-tal nu kan sättas till det korrekta talet i de offentliga databaserna. Tack vare att han har avkomma i sverige med åkomman har inte finland själva kunnat sätta rätt tal pga att listan inte är offentliggjord i Sverige. Att det inte varit allmänt känt att han är nedärvare har tyvärr drabbat andra hundar som då i onödan misstänkligjorts för närstående fall. Den här listan är med på att rätta upp i det.

Tack till alla uppgiftslämnare och tack till alla som tror på öppenhet, transparens och delaktighet. Här kommer nu listan där de sjuka hundarna är sorterade efter födelsedatum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s