Parning planeras vinter 23/24

Under vintern planerar jag att para Skarnäbbens Ståscha med Hemmingstorps Dahlman. Parningen uppfyller de krav som ställs för rekommendation enligt NSFNs avelskriterier.

Båda hundarna är hälsoundersökta med ögonlysning och patellaundersökning UA enligt gällande registreringsregler och rekommendationer från NKK och NSFN.

Skarnäbbens Ståscha är har gått till pris vid 7 av 10 starter på fågelprov med flera andrapris. Hon har sannolikt rasens högsta sökpoäng med 10p på fart och vidd vid 7 av starterna. Hon har 5p på skallet vid flera prov och är klockad till 120/min på jaktprov. Ståscha är dessutom godkänd på vildsvinstest i hägn med 20p och permobjörn redan vid 1 års ålder. Över tid är det skjutet en stor mängd fågel får Ståscha och hon är en mycket stabil och högt presterande jakthund. På utställning har hon flera Excellent samt CK och CERT i jaktklass. Behaglig, stabil och lugn mentalitet både mot andra hundar och folk inklusive barn.

Hemmingstorps Dahlman representerar för de flesta fågeljägare lite ovanligare linjer och kompletterar Ståscha på ett bra sätt. Inaveln beräknas till 0,2 över 5 generationer. Dahlman är en rejäl hane med för rasen utmärkt sök och skall. Han är klockad till 110/min vad gäller skallet och har 73p på fågelprov plus ett mycket högt förstapris som kommer att läggas ut på norska dogweb när innevarande provperiod är över. Söket är extremt snabbt även under svåra förhållanden och med utmärkt vidd. Det är min uppfattning att motorn i hunden är unik för rasen med en arbetsvilja som är sällsynt. Dahlman är en utmärkt jakthund det skjuts stora mängder fågel för helt sedan han var valp. Dahlman har hemma stabil mentalitet och lever i en barnfamilj utan problem men han är diskad vid enda utställningsförsöket pga ovilja att få testiklarna undersökta. Dessa är dock undersökta hos veterinär med intyg utan problem senare.

Parningen förväntas ge valpar med utmärkt sök och för rasen extremt tätt skall ihop med en funktionell jaktexteriör som även duger för den som är glad i utställningar.

Eventuella valpar kommer endast säljas till jägare.

Intresseanmälan kan skickas till kim.p.backlund@gmail.com
Fler bilder och filmer kommer att läggas ut framöver men kan också ses på min youtubekanal https://www.youtube.com/@kimbacklund/videos

4 reaktioner till “Parning planeras vinter 23/24

  1. Hej
    Jag undrar hur det går med parningen? Jag skrev tidigare om att jag är intresserad av valp från din hund.
    Tommy Bergström i Boden

    Gilla

Lämna en kommentar