Skarnäbbens Ståscha

 

 

 

Ståscha (jämtska för flicka) föddes på samma datum som Trollfågelns Mini, den 6e mars, år 2018. Hennes föräldrar heter:

Mor: FIJCH SEJCH Skarnäbbens Nea SE37147/2012.
Så vitt jag känner till tidernas yngsta tik som blivit dubbel jaktchampion. Hon uppfyllde kraven för både finsk och svensk jaktchampion när hon var 3,5år och hade då alltså fyra jaktprovsettor, den högsta på 84p. Hon har efter det varit deltagare på skallkungen 2017 men lyckades inte lika bra som kullsystern Theia som blev mästare år 2014 endast två år gammal. Det som utmärker Nea är det extrema söket där hon fått full pott vid 10 starter. Hon är även klockad till 90 skall/min eller mer vid tre tillfällen och har en i mina ögon mycket god mentalitet.

Nea är efter SEJCH SEUCH Pötbobäckens Gry (79p på jakprov)
och C.I.B. NOUCH SEUCH SEJCH Pohanukon Tuima (85p på jaktprov)

Far. Nuuskulammen Niki ER40556/15
Ännu så länge omeriterad finsk hane med spännande stamtavla. Mamma Karsikon Unna har hela 8st förstapris på jaktprov, bra sök och jämnt hög skalltäthet. Hon blev finsk mästare 2012 i konkurrens med mycket bra hundar och har varit över 90p vid ett par tillfällen. Pappan Arttu har en känd bror som blev finsk mästare 2009 (som har duktiga avkommor i Sverige och Norge) och har själv lämnat efter sig en jaktchampion i en annan kull. Niki har mycket bra sök, är tyst i upptag och ställer även vildsvin. Niki medför att Ståscha bär på tämligen unika linjer i sig, sett till rasen i stort men speciellt Sverige/Norge. Tänker då främst på intypade Ajakka ER19365/90 som förekommer i Sverige men inte är så vanlig – det finns några i rakt nedstigande led via Caru FIN26410/02 (Trollfågelns Pekka) och Ukko (Kälabäckens och Odensala Skogens Kennel) och de intypade Riku ER291118/96 och Jeni ER18831/07. Jeni har en tik-avkomma som haft kull i Sverige vid namn Hippu men i övrigt är det bara en kull efter Jekku (brodern som blev finsk mästare).

Under sommaren 2018 har jag skogstränat Ståscha och hon är nu såpass trygg i skogen att vi redan från start i augusti kunnat jaga som med en vuxen hund. Hon har skällt mycket fågel och också fått sitt första resultat – en vuxen orrtupp. Mycket rolig utveckling då hon bara är fem månader gammal.
dsc_2187

Jakthösten 2018 fortsatte med fantastisk utveckling för Ståscha och vi var totalt 4 som fick skjuta fågel för henne innan hon fyllde 11månader. Framförallt så visade hon upp ett otroligt bra sök och på sin 9månaders-dag så tog hon ett bra tredjepris på jaktprov. Där var vi bara lite otur från ett solklart förstapris då vi inte lyckades komma in och ta markering på flera förnyade skall efter varandra. Det blir intressant att se hur andra hösten kommer att bli.