Mylta

bigron-mylta 1

Efter Zebbe, undan Rö-Holmen´s Tova, född 2009 –  död 2018

En lite stor och tung tik men annars med god exteriör. Med mankhöjd +45cm och 13kg dynamit i kroppen så ligger hon på rejält i stora söksvängar. Det är största styrkan men kan slå tillbaka när hon står utom hörhåll och skäller fågel. Emellanåt ligger sökturerna på över 60min och eftersom det går i obruten galopp lägger Mylta mycket mark bakom sig.

 

IMG_6966.jpgHon är en hund med stor jaktlust och hon jagar i princip allt utom klövvilt. Hon jagar gärna rovvilt och tog under sina första år ofta efter björn i fritt sök, bland annat under vår andra jaktprovsstart. Troligen blev hon under sitt 4e år skrämd av en aggressiv björn för idag så märks det tydligt att hon vill hålla sig så långt från dem som hon kan. En jaktdag med Mylta så vet man inte helt vad som skälls även om man till viss del kan avgöra pga skallnyanser, har tom kommit in på 10m och såg en svart fågel inkurad i en mindre gran. Det visade sig vara en korp! Hermelin, mink, mård, räv är andra möjligheter. Får hon tag på rovvilt kan hon bli borta länge, dock rapporterar hon till slut (kommer och hämtar en) eller ger skall som betyder att man ska komma och hjälpa till när mården gått under jord. Går därför ofta med kofot i ryggsäcken när Mylta är på jakt. Mylta är helt tyst inför flyende vilt oavsett art.

Mylta är utställd med VG och har tagit 61p på jaktprov, hon hörde därmed till de 25% bästa tikarna under 2015. Hon är försökt parad tidigare utan resultat och får sannolikt fortsätta leva som jakthund utanför aveln.

Pga svagt psyke, med dålig utveckling senaste åren, vilket omöjliggjort hantering valde jag att ta bort Mylta i februari 2018.