Trollfågelns Mini

mini i solnedgång bättre

En liten och nätt tik i klassisk jaktmodell som till utseendet påminner om rasens stora stjärnor under 1980tal och framåt. Med 39-40cm i mankhöjd, kroppsvikt på 8kg och en något rektangulär kropp så färdas hon lätt timme efter timme i hård fjällterräng, dag efter dag.

Förutom en lätt kropp så har hon utrustats med en okuvlig jaktlust och bra skalle. Hon viker inte ner sig även om det är dåligt med fågel utan fortsätter jobba utan hänga med huvudet och gå ner i tempo. Hennes främsta egenskaper är söket, förmågan till finnande i träd och förnyade skall på långa avstånd. Första fåglarna sköts när hon var 6månader och det samma gjordes för hennes två kullsyskon.

Moder: NORD UCH CIB Trollfågelns Aya. Välfungerande jakthund efter Titus, undan Viltmästarns Pinglan. Förutom Aya har Titus flera bra avkommor i andra kullar varav två startat i Skallkungen som utgör SM för skällande fågelhundar. Pinglan gick tyvärr bort allt för tidigt men hann med att meriteras på jaktprov flera gånger och hade många fåglar på sitt samvete. Aya har förstapris på jaktprov.

Fader: SEJCH Bratthögens Nisse-Karlsson. Jaktchampion redan som ung efter Rambo, undan SEUCH Bratthögens Rexie. Nisse-Karlsson har representerat Jämtland/Härjedalen på skallkungen år 2009 redan som tvååring. Klubbmästare Jämtland/Härjedalen 2009, Östansjöns Pokal 2009 och 2008. 7 gånger över 65p på jaktprov med topp på 86p. 2xCERT på utställning i jaktklass. Stamtavla med flera av rasens riktiga topphundar.

Mini är utställd med VERY GOOD på utställning vilket orsakas av dels låg mankhöjd och dels lite dålig träning från min sida. Hon kan vara lite reserverad för främmande och andra hundar, det är lätt att det blir så när man bor på fjället. En glad och tillgänglig hund belönas för det och det är något jag försöker träna på genom att låta henne träffa fler främmande människor som får hantera henne.

Hon har hittills startats på jaktprov flera gånger med ett bästa resultat på 54p i Vilhelmina 2016, dvs ett tredjepris. Hon behöver mer träning att gå med nån okänd innan man kan förvänta sig att hon gör sig själv rättvisa. Under detta prov visade hon hur bra söket kan vara när hon är på topp. För det belönades vi med maximala 10p vilket var mycket glädjande. Tyvärr har mini varit sjuk de 6 första jaktprovsstarterna under 2016, halsinfektion som behandlats med antibiotika. Vi är därmed ändå nöjda med våra 54p men satsar på högre poäng framöver nu när hon är frisk.

Två jaktprovsstarter och stora delar av jaktsäsongen 2017 förstördes av ytterligare en halsinfektion med påföljande antibiotikabehandling. Ännu har hon inte fått någon anmärkning på jaktprov för överkänslighet eller drevskall och hon har dokumenterat lyssnand efter flyende fågel, något jag även har dokumenterat på film redan när hon var valp.