DNA analys av norrbottenspets

När vi bedriver avel så grundar det sig på att vissa egenskaper hos våra hundar är ärftliga. Det kan gälla både utseende eller beteende, eller andra ”egenskaper”, exempelvis sjukdomar. Grunden för ärftligheten i det vi kallar gener (dvs genetiskt) är DNA. Upptäckten av DNA gav på 60talet nobelpriset i kemi och efter det har utvecklingen gått väldigt fort. För även om man alltid kännt till att en del egenskaper är ärftliga så kan man idag med ett enkelt skrap av en hunds tandkött få en total scanning av hela hundens DNA. Man känner inte till hur allt nedärvs eller vilka gener som styr och ibland känner man till vilka gener som är inblandade men det är svårt att förutse resultatet då många gener samverkar. I en del fall så är nedärvningen baserad på kodningen i en enda gen och ett antal såna känner vi till. Exempel på enkel nedärvning är den neurologiska sjukdomen Ataxi och ögonsjukdomen PRA. Exempel på komplex nedärvning är hundens storlek och vikt där man känner till åtminstone 6 gener som samverkar/motverkar varandra.

Det finns idag ett antal olika genetiska test man kan genomföra hos kommersiella bolag och även kan man göra test hos vissa universitet som en del i forskning på djur. Jag har lämnat in prov från båda mina hundar till bolaget som står bakom hemsidan http://www.mydogdna.com Det bolaget är ägt av en större koncern som heter Optigen och fördelen med det är att det är Optigen som sitter på patentet för att genomföra dna-test för den vanligaste PRA-formen, prcd-PRA. För att få med det testet så måste man betala lite extra förutom en grundavgift, totalt hamnar kostnaden på ungefär 120€ före eventuella rabatter/kampanjer.

Vill man testa sin hund så går det till så här:

* Gå till https://mydogdna.com/
* I den vänstra spalten – välj SHOP
* Välj produkt MyDogDNA 2019, i fliken där du väljer närmare så väljer du
[with Optigen Progressive Retinal Atrophy] och får då ett pris på 119€
image

Du fyller sen i dina uppgifter när kommer till kassan och får sen hem ett kuvert med ett provkit.

Jag valde att åka till en veterinär och få en officiell provtagning där chipet är avläst hos min hund och detta intygas av veterinären. Jag fick då också hjälp av en professionell som visste hur proverna skulle tas och sen skötte veterinären också inskickandet av proverna till analysföretaget i Finland.

Du får ett unikt id som hör till din hund och inne på MyDogDNA kan du nu upprätta en profil där resultetet kommer att finnas. Det är viktigt att komma ihåg att ditt provkit måste aktiveras inne på hemsidan. Det kan man göra i samband med att proverna skickas till Finland. Aktiverar man inte kitet så analyseras inte hunden.

screenshot-2019-08-10-at-16.08.36

Man får reda på vilka anlag hunden bär för päls och färg, storlek, ataxi och PRA samt ett antal mindre intressanta saker för vår ras men som testas ändå (rastypiska sjukdomar i andra raser). Man får också reda på hur genetiskt ensartad/divers ens hund är jämförd med alla andra. Dvs man får ett mått på verklig genetisk inavel. En genomsnittlig hund har värde 100 och en hund med hög genetisk diversitet har ett högre tal och omvänt.

Den genetiska diversiteten kan sen ses i grafer jämfört med andra raser, den egna rasen och med blandraser. Vi ser att norrbottenspetsen är en oerhört divers ras som nästan är som en blandras i mångfald.

screenshot-2019-08-10-at-16.10.05
Resultatet i undersökningen du gjort kan du dela med utvalda andra, hålla hemligt eller göra publikt så att alla kan ta del av det. Det finns också ett avelsverktyg på siten som förutspår genetisk mångfald i lika kombinationer. Man ska dock tänka på att detta inte förutspår jakliga eller andra önskvärda egenskaper utan bara syftar till att ge låg verklig genetisk inavel.

Fördelen med att göra ett test hos detta företag är att många andra med samma ras också gjort det. Det ger mer kraft bakom siffrorna ju fler som gör det. Det finns dock andra företag som har helt andra lösnignar som kan passa ens eget behov bättre.

Jag kommer att ha mina hundars profiler tillgängliga för alla då jag menar att alla har att tjäna på öppenhet och transparens inom aveln. Jag kommer att göra ett speciellt inlägg för hur resultatet blev för mina hundar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s