Ögonlysning mars 2018

Mini blev ögonlyst igår inför eventuell parning på kommande löp. Närmaste ögonlysare är i Stjørdal 3h bilfärd bort, eftersom jag ändå skulle dit så passade jag på att ta med mig den tänkta hanen också så att han hade en uppdaterad ögonstatus.

Hon klarade ögonlysningen utan anmärkning men ögonlysaren såg också någon slags förändring i ögat som hon ville följa upp och avrådde därför från parning. Det är självklart att jag följer den rekommendationen och vi kom överens om en ögonlysning i slutet av november för att följa upp dagens indikation på att något är fel. Hon är ögonlyst två gånger tidigare utan anmärkning men då utan att man sett antydan till något negativt så vi får hoppas att det är falskt alarm men tiden får utvisa det. Flera olika ärftliga sjukdomar kan uppträda plötsligt, det är därför vi har krav om ögonlysning inom 12mån före parning – ett mycket bra krav! Avelsråden är informerade om indikationen.

Eftersom jag tog bort Mylta i februari innebär det att jag idag bara har en hund men jag satsar på att köpa in en valp utifrån för att ta höjd för ögonsituationen. Det kommer alltså inom överskådlig tid inte planeras för någon ny parning eller valpar från Nobsen kennel. För den som söker valp rekommenderar jag att kontakta avelsråden i god tid i Finland, Norge eller Sverige för att hitta en valp. Varje klubb har valpförmedling även via respektive hemsida.

På bilderna så syns Trollfågelns Mini och Skarnäbbens Tiko. Tiko fixade ögonlysningen helt utan anmärkningar eller indikationer. (resultaten kommer på norska dogweb)
DSC_0648.jpg

DSC_0669.jpg

DSC_0674.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s